Časté otázky našich zákazníků

Co je pastování medu?
Pastování je proces, kdy se přirozeně krystalizující med opakovaně míchá, aby se vznikající krystaly nespojily v tuhou hmotu. Med vykrystalizuje, ale neztuhne a zůstane trvale krémový. Pastovaný med není třeba rozpouštět, takže se dostává do sklenic v přírodním stavu, neporušený zahříváním.
Je ztuhlý med nekvalitní?
Většina medů v přírodním stavu tuhne. Některé za týden (řepkový), jiné za měsíc (např. slunečnicový), další neztuhnou nikdy (akátový). Rychlost tuhnutí (krystalizace) je dána především poměrem dvou hlavních složek medu, přírodních cukrů glukózy a fruktózy. Více glukózy znamená rychlejší krystalizaci, více fruktózy naopak oddaluje ztuhnutí. Není tedy pravdou, že med, který "cukernatí", je padělaný řepným cukrem (sacharózou).
Proč kupovat med u včelaře?
Nákup medu u včelaře je výhodný pro obě strany. Včelař má zajištěn stálý odbyt a dobrou prodejní cenu. Zákazník kupuje přírodní produkt se zárukou kvality za přijatelnou cenu. V době globalizace světa, jejíž důsledkem je nízká výkupní cena medu a špatná kvalita produktu v obchodní síti, mají zvláštní hodnotu dlouhodobé vztahy, založené na oboustranné spokojenosti.