Naše nabídka druhových medù

Medy z naší produkce nabízíme celoročně v balení 375 g (sklenice šestihran), 0,9 kg (faceta) a 5 kg („čtyřlitrovka“). Pravidelnou součástí sortimentu jsou druhové medy akátový, lipový a řepkový. V příznivých letech také slunečnicový, pohankový, medovicový. Příležitostně míváme v nabídce vzácnější medy jako je saflorový, svazenkový nebo maliníkový. Většinu druhů je možné ochutnat v dárkové sadě, která bývá v prodeji celoročně. Kromě druhových medů nabízíme také oblíbené směsné medy „lesní směs“ a „lipka“. Vyžádejte si aktuální sortiment.

Medy můžete u nás v Petrovicích koupit po celý rok. Našim zákazníkům z Brna můžeme po dohodě med dovést přímo do domu či zaměstnání. Zájemcům ze vzdálenějších míst můžeme medy zaslat. Napište si o podrobné podmínky prodeje.

Med akátový

je téměř bezbarvý a zůstává trvale tekutý (nekrystalizuje). Čistý akátový med má barvu bílého vína, někdy s nazelenalým odstínem. Příměs jiného nektaru se projeví nažloutlým nebo nahnědlým tónem. Chuť je jemná, velmi sladká, bez dalších chuťových složek. Snůška akátového medu bývá na přelomu května a června v teplých oblastech jižní Moravy. Často bývá přimíšen řepkový nektar, neboť doba květu řepky a akátu se překrývá.
detail akát

Med lipový

je silně aromatický, barva je světle žlutá. Je-li přimíšena lipová medovice, pak je barva žlutohnědá. Chuť je velmi výrazná až ostrá, zřetelná bývá mentolová příchuť. Krystalizuje poměrně pomalu. Je častou příměsí smíšeného lesního medu, v příznivých letech je sklízen jednodruhový.

Med maliníkový

vyniká příjemnou harmonickou chutí. Barva pastovaného medu je bílá až našedlá. Po vytočení rychle krystalizuje, proto je vhodný k pastování. Tento med získáváme v malém množství ve vyšších lesnatých polohách Vysočiny. Je častou příměsí smíšeného lesního medu, pouze v příznivých letech je možné získat jednodruhový. Snůška maliníkového medu trvá po celý červen, je však málo vydatná a silně závislá na počasí.
detail pohanka

Med pohankový

vyniká velmi tmavou červenohnědou barvou a především nezaměnitelnou vůní". Dá se snad přirovnat k čichovému dojmu z návštěvy vepřína. Aroma je pro většinu zákazníků nepříjemné až nepřijatelné. I tento med však má své příznivce, kteří jej naopak označují za nejlepší. Podle našeho názoru patří do skupiny pochutin jako olivy a některé sýry. Na jižní Moravě se pohanka pěstuje málo, takže v některých letech tento med získáváme od jiných včelařů.

Med řepkový

v našich podmínkách nejběžnější druh medu. Barva tekutého medu je světle žlutohnědá, v pastované podobě bílá. Chuť je výrazná, někdy až škrabavá, v pastované formě příjemná. Krystalizace je mimořádně jemná a rychlá. Bílý, krémově pastovaný řepkový med bývá někdy nazýván "včelí sádlo".
detail øepka

Med slunečnicový

dominantní sladká chuť je vyvážena mírně nakyslou "ovocnou" příchutí, takže se tento med zdá být méně sladký. Kombinace sladké a kyselé chuti připomíná jahodovou marmeládu. Barva je výrazně žlutá, vynikne v pastované formě medu. Krystalizuje středně rychle, takže je vhodný jak k pastování, tak k prodeji v tekutém stavu. Tento med sklízíme v červenci a v srpnu v nejteplejší části Znojemska a Břeclavska.

Med saflorový

vzniká z nektaru světlice barvířské (safloru). Podobá se slunečnicovému medu, barva je však sytější a v chuti není tak výrazná kyselá složka. Chutí i oranžovou barvou připomíná pomeranče. Saflor je olejnina pěstovaná poměrně zřídka v nejteplejších polohách jižní Moravy.
detail saflor

Med medovicový

mmá oproti jiným druhům odlišný původ. Většina medů pochází z nektaru, sladké tekutiny vznikající v květech (medy nektarové = květové). Medovici produkuje hmyz (např. mšice), sající mízu z vodivých pletiv rostlin. Kapky přebytečné sladké tekutiny (medovice) vystřikujína povrch listů a jehličí, kde je sbírají včely. Medovicový med vyniká tmavou barvou a lahodnou chutí. Obsahuje také více minerálních látek. Produkce medovicového medu silně kolísá, protože závisí na mnoha okolnostech, hlavněna cyklech přemnožení hmyzu a na počasí. Tzv. medovicové roky se opakují s přestávkou několika let. Bývá častou složkou smíšeného lesního medu, jen zřídka je sklízen čistý jednodruhový. Medovice vzniká na různých dřevinách. Některé medovicové medy (např. smrkový, jedlový, modřínový) bývají rozlišovány jako samostatné druhy.
detail medovice